COLMAR , "ALSACE WINE ROUTE" NOEL PAZARI GEZİSİ (08-11 Aralık 2016)
EUGUISHEIM-COLMAR- KAYSERSBERG- RIQUEWIHR- STRASBOURG- VILLE DE MUNSTER-NEUF BRISACH-TURCHEİM
Küçüklüğümden beri yabancıların yeni yıl için yaptıkları hazırlıklar ,süslemeler bana hep masalsı gelmiştir. Hele ki eski dönemlere ait yabancı filmlerde izlediğimde, bir zaman makinesi olsa bende oralara gidebilsem diye içimden geçirirdim küçükken. Tarihi dokusu değişmeyen ve bunu en iyi yaşatan yerlerden birisi de Colmar ve civarındaki köyler. Bu bölge "Alsace Wine Route" olarak geçiyor. Kışı ayrı güzel , baharı ayrı.
Eğer Aralık ayında "Christmas pazarlarını ve bu muhteşem yeniyıl hazırlıklarını görmek istiyorsanız aylar öncesinden uçak ve otel rezervasyonlarınızı yapmanızı öneririm. Bu bölge de yeniyıl hazırlıkları ve pazarları genellikle 25 Kasım - 30 Aralık arasında oluyor. Aralık aynın ilk 3 haftası gitmek için ideal. Sonrasında Noel tatili olduğu için bu pazarların ve etkinliklerin bazıları yapılmıyor.
Colmar'a en yakın havaalanı Basel Europe airport. Bu havaalanın 3 çıkışı, İsviçre,Fransa ve Almanya. Siz Fransa kapısından ( uçak bileti ararken varışı Basel Mulhouse olarak seçeceksiniz) çıkacaksınız.
Burası küçük bir havaalanı ve araba kiralama ofisleri binanin içinde.Uçağımız Perşembe saat 1,5 da Basel'e varıyor.Bir ay öncesinden kiraladığımız arabayı alıyoruz ve yollara düşüyoruz. Bu bölge de bir sürü köy var ama yeniyıl hazırlıkları yapan belli başlı 5-6 köy bulunuyor. Gideceğiniz tarihe göre hepsinde "Xmas market" ler farklı gün ve saatlerde oluyor. www.noel-colmar.com sitesindeki ilgili linklerde tüm detaylar mevcut. Hangi gün nereye gideceğinizi rotanızı buna göre belirlemenizi tavsiye ederim. Colmar ve civarındaki noel hazırlıkları ve pazarları olan kasabaları ve etkinlikleri detaylı bir şekilde veriliyor. Bunların dışında başka kasabalar da var eğer vaktiniz varsa bunları da gezebilirsiniz. Itterswil , Obernai gibi.
Otelimizi, Kaysersberg 'deki "Hotel Les Loges Du Capucin"i seçtim. Strasbourg la Colmar arasında ortada olması, fiyatlarının Colmar a gore daha uygun olması tercih sebebimdi.
1. GUN EUGUISHEIM(Egishaym)- COLMAR
Görülmesi gereken köyler Colmar'ın kuzeyinde ve güneyinde kalıyor. Mulhouse havaalanından devam ederek ilk durağımız Euguisheim köyü, biblo köy desem dahi buranın masalsı güzelliğini anlatmaya yetmez. Arabamızı köyün girişindeki park alanına koyuyoruz. Hava 0 derece. Sıkı sıkı giyinip köye doğru yürüyüşe geçiyoruz. Sokakların arasında kendimizi kaybediyoruz. Hiçbir evi kaçırmak istemiyorum hem kendi gözümden hem objektifimden. Evlerin kendisi ayrı güzel, süslemeler ayrı. Yürüyerek köyün meydanına geliyoruz. Meydan da yılbaşı standları kurulmuş. Yılbaşı süsleri, örtüler, çeşit çeşit süsler, şarap ,reçel,kurabiyeler ve peynirler, hangisinden isterseniz. Ayaküstü sıcak şarap içip peynir tadımı yapabilirsiniz.
Hava cok soğuk sıcak birseyler içmek istiyoruz. Hatta şart ! Vitrinine bayıldığımız bir cafeye oturuyoruz. Kahveye tabii nefis tartlar , ekler eşlik ediyor. Telefonları ve kendimizi şarj edip çıkıyoruz. Köye bir girişinden girip diğerinden ciktiginiz için her yeri görerek köyden çıkmış oluyorsunuz.
Eugusheim den yola devam ederek COLMAR'a doğru ilerledik. Colmar 8 km. mesafede. Merkeze girdiğinizde atlı karıncanin olduğu büyük bir park göreceksiniz onun yanından otoparka iniliyor. Tarihi merkeze 100 m. Her yer ışık içinde peri masalı gibi bütün tarihi binalar süslenmiş, hangibirine bakacağımızı şaşırdık. Zaten nereye gideceğinizi bilmenize gerek yok , yol sizi götürüyor, tarihin içine akıp gidiyorsunuz. Bir bakmışsınız "Petit Venice"e gelmişsiniz. Derenin her iki yanına evler sıralanmış. Evler o kadar iyi korunmuş ve korunuyor ki sadece burayı görmek için Aralık ayında ortalama 2 milyon turist geliyormuş !.. Herbir meydan da ayrı noel pazarı kurulmuş. Burada da çeşit çeşit Bretzelin tatlısı , tuzlusu, çikolatası, zencefilli (gingerbread) kurabiyeleri yada Tarte Flambe dedikleri lahmacun hamuru inceliğinde genelde peynir -ki bu bölgeye has münster peynirini kullanıyorlar- ve soğanlı bir çeşit pizza . Yanında bu bölgede üretilen beyaz şarabınızı alıp etrafın tadını çıkarabilirsiniz. Bu bölgenin en meşhur beyaz şarapları Riesling, Pinot Gris ve Pinot Blanc üzümlerinden yapılıyormuş.
Bu bölgede 26 adet Michelin yıldızlı restaurant var ama biz dışarda sürekli atıştırmaktan sadece akşam yemekleri için restaurantları tercih ettik. Colmar da eger akşam yemeğini restaurantta yiyecekseniz gün içinde mutlaka rezervasyon yaptırmalısınız. Biz ilk akşam yemeğimizi Colmar 'da tarihi bir restaurantta yedik. Çocuklar bir çeşit makarna olan Knepfle - Spaetzle de deniyor- yedi, bizde ördek eti sipariş ettik. Garson çok lezzetli olduğunu söyledi. İçecekler ve tatlı ile beraber 90 EUR ödedik. O bölge de menülerde ördek eti , domuz eti ve tarte flambe mutlaka var. Ördek eti ve tarte flambe yi tercih ettik. Bizim için her ikisi de çok lezzetliydi. Yemeğimizi yedikten sonra ilk günün yorgunluğunu atıp ertesi güne enerjik başlamak için akşam saat 9' da Kaysersberg deki otelimize doğru yola çıktık. Geçtiğimiz bir kavşakta Newyork'taki özgürlük heykelinin minyatürünü gördük. Çünkü bu heykeli yapan Bartholdi Colmar'lı bir heykeltıraşmış. Özgürlük heykelinin hikayesi de çok ilginç okumanızı tavsiye ederim.
Colmar- Kaysersberg arası 12 km. Otelimiz köyün ana caddesinde bulunan "Les Loges Du Capucin". Bir oda ve salonu bulunan apartımızı cok beğeniyoruz. Tertemiz, her türlü mutfak araç gereci mevcut. Bir evin ihtiyacı olabilecek şekilde donatılmış. Apartımız caddeye bakan tarafta ve cumbalı! Hemen yerleşip birer kahve hazırlıyorum ve cumbamıza geçip evlerin ışıklı süslemelerini yoldan gelip geçeni izlerken benden daha keyiflisi yok :)
2.GÜN KAYSERSBERG-RIQUEWIHR (Rikviyya)-STRASBOURG
Sabah erkenden kalkıyorum ve herkes uyurken köyü keşfetmek en büyük zevkim. Yarım saatte köyü bitirirsiniz ama aralara girmek evleri ve süslemeleri incelemek isterseniz benim gibi 3 tur daha atarsınız :) Turlarımı bitirince , masalsı görünümlü fırınlarda sıcacık çörekler, çeşit çeşit francalalar, bretzeller beni bekler. Herbirinden alıp evimize doğru yürüyorum. Saat 8,5 ve turistler gelmeye başladı bile. Dışarısı buz gibi evimiz sıcacık. Eşim ve çocuklar masayı, çayı hazırlamışlar. Harika kahvaltımızı bitirip keyif çayımı pencerenin önünde kalabalığı izleyerek içiyorum. Haliyle ilk olarak Kaysersberg'i dolaşıyoruz. Sabahleyin henüz açılmamış olan dükkanlar, cafe ler ve noel pazarı artık açılmış. Ben, noel pazarlarından gitmeden önce orijinal birkaç şey alırım diye düşünüyordum ama hakikaten çok pahalı ve birçoğu da Türkiye'de var. Mesela guguklu saatler. Herbirinin içinde bir hikaye saklı çok güzeller. Ama çok beğenip almak isteyeceğiniz modeller 500 eur dan başlıyor.
Odamızın manzarası
Dolaşırken çocuklarla gözümüz sürekli cafe vitrinlerindeki enfes tartlara takılıyor. En sonunda dayanamayıp birinde mereng limonlu ve frambuazlı tartı ayıla bayıla yiyiyoruz. Bu küçücük kasaba da benim gördüğüm 2 tane Michelin yıldızlı restaurantlar var. Bu akşam yemeğimizi bunlardan birinde yemeğe karar verdik. Rezervasyon için sabah saatlerinde kapalıydı. Biz de aksam dönüşte şansımızı deneyeceğiz. Artık arabaya doğru gidiyoruz. Köyün girişi, çıkışı, etrafı her yer tur otobüsü dolu. Bu küçücük kasabaya gelen turist sayısına inanamıyoruz.
Tarte flambe
Arabaya yaklaşırken karşımızda tarihi bir kule tepesinde de leylek yuva yapmış. Aralık ayında! kışın ortasında şaşırıyoruz. Sonra satılan magnetler, biblolar aklıma geliyor leylek figürü birinde yoksa birinde var. Herhalde diyoruz yorulan leylekler burada kışı geçiriyorlar. Çünkü 2 kez daha leylek yuvası gördük. Riquewihr e doğru yola çıkıyoruz. Kaysersberg'e doğru gitmeye çalışan araçlar belki 2 km kuyruk oluşturmuş !
RIQUWIHR - Kaysersberg arası 10 km. Yine arabamızı köyün dışına parkedip yürüyoruz. Bu seferki köy, yokuş yukarı . Sağlı sollu biblo evler, mis kokuların geldiği fırınlar ,makaronlar, tereyağlı kurabiyeler, hindistan cevizli fırından yeni çıkmış kokolar...Yukarı kadar yürüyor, ara sokaklara giriyoruz. Yine herbiri birbirinden harika evler ve süslemeler. Sıcak kahve ile koko, yürüyüşümüze eşlik ediyor. Bir saat kadar vakit geçirdikten sonra Strasbourg'a hareket ediyoruz.
STRASBOURG-Riquewihr arası 70 km. Strasbourg da esas merak ettiğimiz Avrupa'nın en büyük yılbaşı ağacı. Strasbourg kendi başına çok güzel bir şehir fakat bizim amacımız bir şehirden ziyade Alsace köylerini gezmek oduğu için vaktimiz elverdiği ölçüde şehrin merkezinde bulunan çam ağacı ve çevresini ziyaret etmek oldu. Burada da Colmar daki gibi Petit Venice denilen tarihi merkez var. Biz bu meydan da dolaştıktan sonra Kaysersberg'deki otelimize geri dönüşe geçiyoruz. Saat 7 civarı, sabahtan aklımıza koyduğumuz Michelin yıldızlı restauranta gidiyoruz ama bütün masaların dolu olduğunu söyleyip kapıdan bizi geri gönderiyorlar. Sonra birkaç yere daha bakıyoruz neresi varsa dolu !! aç mı kaldık derken otelimize ait restaurantta boş bir masa olduğunu duyunca hemen oturuyoruz.
Strasbourg
3.GÜN VILLE DE MUNSTER- NEUF BRISIACH (Nö Brizak)- TURCKHEIM
Üçüncü günümüzde Colmar'ın güneyine doğru gidiyouz. Burada da yukarıda ismini verdiğim ilk 2 kasabayı göreceğiz. MUNSTER de görülecek bir şey olmadığını hemen söyliyeyim. Meydan da 5-6 tane büfeden oluşmuş çok zayıf bir noel pazarı. Sokaklarda yerli halk bile gezmiyordu.
Vakit kaybetmeden www.noel-colmar.com sitesinde incelediğim 1700 li yılların noel pazarlarını yaşatan NEUF BRISACH kasabasına gidiyoruz. Bu farklı noel pazarını çok beğeniyoruz . Kıyafetlerinden tutun, kullanılan alet edavata kadar herşey o döneme ait. El sanatları, o dönemdeki üretim, yiyecekler herşey geçmişten. Demirci ustası demir dövüyor ve koca kazanlarda çorbalar , kestaneler kaynıyor. Fırında hayatımda yediğim en nefis tereyağlı kurabiyeler pişiyor. Mürdüm eriğinden yaptıkları şekerlemeler hem doğal hem leziz. Bu bölümün hemen arkasında bildiğimiz noel pazarını da kurmuşlar orayı da geziyoruz. Ondan biraz şundan bir lokma derken karnımızı da doyuruyoruz.
Tereyağlı kurabiyeler Demirci
Peynir yapımı
Çok beğenerek ayrılıp son noktamız olan TURCKHEIM e devam ediyoruz. Turcheim'ı karanlıkta geziyoruz. Akşam ışıklar altında da evler ve süslemeler çok güzel ve masalsı görünüyor. Kaysersberg'e geri dönüyoruz. Otelimizin restaurantında akşam yemeğimizi yiyerek bugünü de bitiriyoruz. Yarın saat 2 deki uçağımız için sabahtan yola çıkmak üzere eşyalarımızı hazırlıyoruzUçak ve otel rezervasyonlarınızı en az 4 ay önceden yapın. Ben booking.com dan yapıyorum. Ayrıca arada yine bakıyorum fiyatlarda düşme oluyor.
-Restaurantlarda mutlaka rezervasyon yaptırın. Üç kişilik yemek için ortalama 80 EUR ödedik.
-Turistin yoğun olduğu bir dönem olduğu için güne erken başlayın.
-Kasabalardaki etkinlikleri inceleyerek rotanızı buna göre belirleyin.
-Kasabalar arası sık aralıklarla otobüsler çalışıyor ama daha hızlı hareket edebilmek için araba kiralamak en iyisi.
- Kaysersberg bu bölgenin orta noktasında. Bana göre konum, köyün güzelliği, konaklama ve restaurant açısından kalınacak en iyi köy.
- Buraya özgü Munster peynirini satınalmak isterseniz tazesini öneririm. Yaşlandırılanların ağır bir aroması var.
4 kişilik (2 çocuklu) aile için ;
- 3 gece otel fiyatı 315 Eur
3 akşam yemeği 210 Eur
3 gün araç kiralama 260 EUR .
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder